Eindelijk was het dan zo ver! In de nacht van 26 op 27 september 2007 vertrokken we om 01:00 vanuit Hellevoetsluis naar l'Age Milhaguet om bij Alet en Sjors 2 nachten te logeren in hun Chambre. We hadden een zeer voorspoedige reis en zo rond een uur of acht waren we vlak boven Limoges. We hebben er toen voor gekozen om binnendoor ( via D711), geleid door TomTom, naar het zuiden af te zakken om zodoende in Champniers-Reilhac uit te komen. Het was een heel mooi stukje. Het weer was wisselend, soms mist, dan weer mooie vergezichten. Natuurlijk was er een bakker open en namen we ons eerste croissantje maar weer eens tot ons.

    Eerst even bij het landje gekeken, alles was prima in orde. De wateraansluiting was op de goede plaats aangelegd, de kraan stak fier 1 meter boven het maaiveld uit. De 2e helft van de rekening kon dus betaald worden, zodat het totale bedrag van € 1131,90 zou zijn voldaan. Je krijgt daar overigens ruim de tijd voor. Pas op 2 november hoeft de rekening van 28 september te zijn voldaan. De boer had, zoals afgesproken, na het maaien van zijn graan nieuw gras ingezaaid en dat was reeds aan het opkomen. Voor de oplevering van het stukje grond was dus alles OK.

    Vervolgens zijn we eerst even langs La Noziliere gegaan om onze spullen af te leveren. Daarna zijn we naar onze eerste afspraak bij Patrice ( de bouwkundige ) gegaan. Samen hebben we de tekeningen van onze gite - voor- en achteraanzicht en plattegrond - afgemaakt. Ook vertelde hij dat hij een grondonderzoek ( étude de sol ) heeft aangevraagd bij de SAUR ( drinkwater maatschappij ).

Dit staat vermeld in het CU en dient gedaan te zijn voordat de bouwvergunning wordt aangevraagd.

    's Avonds heerlijk gegeten - en gedronken - bij en met Sjors en Alet en daarna heerlijk gaan slapen. De volgende ochtend na een goed ontbijt met vers brood, koffie en ruim beleg op stap naar de notaris in Ruelle sur Touvre. Nog een goed uur rijden vanaf l'Age, maar het was rustig op de weg. Bij de notaris kwam ook, natuurlijk iets te laat, de verkoper binnen en na een hartelijk welkom konden we beginnen. Hoewel de notaris zo een  1600 kost voor zowel de promesse de vente als de uiteindelijke acte authentique, kon er net zoals vorige keer geen kopje koffie, thee of bekertje water van af. Maar wat kon ons dat schelen. Als alles maar in orde kwam en het landje zo snel mogelijk definitief ons eigendom zou zijn! De notaris heeft weer alles voorgelezen, uitleg gegeven en ons vooral op het hart gedrukt dat er gebouwd moest worden op het land en dat we er geen "tulpen mochten kweken of IETS anders wat in Holland wel mag". Wat zou hij daar nou toch steeds mee bedoelen???!!! Na een goede anderhalf uur was alles gelezen, getekend en namen we afscheid van Mr. Coppens, maar niet zonder hem een echte Gouda kaas te hebben gegeven. Hij was daardoor zeer prettig verrast en dankte hartelijk, duidelijk niet gewend aan een goede Hollandse gewoonte om iets te schenken.

    Na de ondertekening zijn we langs de Brico gegaan. Hier kochten we een fietsslot om de waterput mee af te sluiten en wat isolatiemateriaal om de watermeter te beschermen tegen de vorst. Vervolgens nog even langs La Poste. Ik krijg als maar geen cheques en dat is lastig. Vooral het betalen van kleine bedragen aan iemand die wat werk doet is gemakkelijk te doen met cheques. Maar je moet ze dan wel hebben! Ik had mijn komst van te voren aangemeld en men verwachtte ons zowaar! Het bleek, na overleg met Bordeaux / het hoofdkantoor /, dat er te weinig activiteit op de rekening was en dat het bedrag, € 100,00, uit te geven. Ik zal vanuit Nederland bijstorten en dan zien wat er gebeurt.

    Na een zeer geslaagd avondeten in La Noziliere en een goede nachtrust zijn we de andere dag doorgetrokken naar Conques. We hebben daar nog een hele fijne week doorgebracht in het huis van Heiko en Robert. In november gaan we weer naar Champniers, deze keer om wat echt werk te verzetten zoals palen in de grond rammen, land afzetten, bloembollen planten en weer verdere afspraken maken. We moeten nog de aanleg van de fosse aanbesteden en het graven van de funderingen en leidingen bespreken en aanbesteden. ook met Patrice moeten we nog veel bespreken, met name over de tekeningen van het grote huis.

Wordt vervolgd!